ZNAJDŹ KREATYWNE
MIEJSCE ZABAWY I NAUKI
Dla Twojego Dziecka

Folwark Kamyk

Kamyk,ul.Strażacka 38
666 827 302 E-mail WWW
Ocena:

Opis obiektu

Zapraszamy do Folwarku Kamyk - tworzymy go z myślą o nauczaniu tradycji naturalnego jedzenia oraz aktywnego, miłego wypoczynku dla całych rodzin.

 

 

Co ciekawego spotka odwiedzających Folwark?

  • Folwark Kamyk jest to skansen z tradycyjnym, wiejskim jedzeniem. Przygotowaliśmy chaty o nietypowym wyglądzie i budowie, w których będą prezentowane tradycyjne posiłki, przygotowywane w bardzo prosty sposób. Nasi goście będą mogli aktywnie uczestniczyć od początku do końca w procesie powstawania zapomnianych posiłków, takich jak: tradycyjny chleb, podpłomyk, masło, ser, konfitury, kiszone warzywa, wędzone ryby, mięsa i wędliny, pierniki, ciasta, kawa.
  • Wraz z chatami powstaje infrastruktura wypoczynkowa dla rodzin do aktywnego spędzania wolnego czasu, łącznie z placem zabaw dla dzieci. Skansen czynny będzie od piątku do niedzieli. W pozostałe dni można tu będzie zjeść posiłek. Wypoczywając na terenie Folwarku Kamyk, można będzie zapoznać się także ze starymi maszynami i urządzeniami rolniczymi. Jednocześnie posiąść wiedzę na temat tego, jak wyglądała praca na polskiej wsi. W Folwarku jest także źródło czystej, pitnej wody. Tą wodą zasilane są strumyki i stawy, które są częściowo zarybione, i w których występują różne okazy roślinności wodnej. Atrakcją Folwarku będzie cotygodniowa zabawa taneczna na specjalnym kręgu tanecznym, połączona z występami artystów na mini estradzie. W planach jest wybudowanie dużego domu biesiadnego, gdzie będą mogły odbywać się huczne imprezy towarzyskie.

Aby dać możliwość aktywnego uczestnictwa zainteresowanym w tworzeniu i przygotowaniu posiłków w Folwarku powstały chaty tematyczne. Prezentowany w nich będzie w sposób interaktywny proces przygotowywania posiłków z udziałem zwiedzających.

 

  • W budynku z Grillem będzie można posmakować grillowanych potraw (takich jak mięsa, ryby, owoce morza, warzywa) oraz uczestniczyć w wędzeniu w dostępnych, prawdziwych wędzarniach opalanych drewnem bukowym, dębowym lub drzewami owocowymi. Wędzenie będzie odbywało się w sposób tradycyjny „zimnym” lub „gorącym” dymem. Przykładowo wędzenie plastrów łososia lub półgęsków w sposób „na zimno” trwa 3 doby a wędzenie świeżych ryb np. pstrągów w gorącym dymie ok. 1 godziny. Wędzarnie będzie można także wynająć w całości i wykorzystywać na własne potrzeby. Każdy może sam przygotować, zamarynować wędliny, ryby, mięsa i samemu uwędzić swoje wyroby. Grill będzie pracował na węglu drzewnym (żar) przygotowywanym na miejscu, tuż przed grillowaniem. Można przekonać się, jak smaczne może być grillowane, dobre mięso, z dodatkiem tylko morskiej soli.

 

  • W Domu Chleba będziemy przygotowywać na bieżąco chleb i wypiekać go w piecu sabatnikowym opalanym drewnem. Uczestnik wypieku sam będzie miał możliwość uformować chleb lub bułki i dopilnować procesu pieczenia, oczywiście z pomocą naszego, doświadczonego piekarza. Można będzie zrobić ciasto kruche lub drożdżowe z owocami z masła, mąki i cukru, z prawdziwą kruszonką, upiec w tym piecu i zobaczyć, jak dobrze to może smakować.

 

  • Wybudowaliśmy także tradycyjny, kopułowy piec opalany drewnem, aby przywrócić tradycję posilania się podpłomykami. Nasi goście będą mogli uczestniczyć w tworzeniu swoich podpłomyków wybierając z możliwych wariantów:

- podpłomyk naturalny z solą i ziołami
- wytrawny: z mięsiwem, warzywami, serami
- na słodko: z bakaliami, miodem, owocami

  • W Domu Chleba będą prowadzone szkolenia dla młodzieży, jak również dorosłych, aby mogli nauczyć się, jak w prosty sposób przygotować dla siebie i rodziny podstawowy posiłek. Tutaj można będzie posilić się pajdą z masłem, śmietaną i cukrem, miodem czy smalcem.

 

  • W Słodkim Domu goście będą mieli możliwość tworzenia i kosztowania słodyczy. Będzie można zobaczyć, jak przygotowuje się lody śmietankowe czy owocowe. Maszyna do lodów daje możliwość obserwacji, w jaki sposób zamrażają się lody. Chętni będą mogli skosztować i spróbować lodów prosto z maszyny. W domku tym będziemy mogli wspólne zrobić ciasteczka, przygotować i ozdobić tort, wymodelować z marcepana różne, bajecznie kolorowe figurki, zobaczyć, jak temperuje się czekoladę i jak formuje się czekoladki i inne czekoladowe przysmaki. Tutaj będzie też można uczestniczyć w przygotowaniu świątecznego kajmaku czy zdobionych pierników na choinkę.

 

  • Palarnia kawy to raj dla smakoszy.

Będzie tu można spróbować wyjątkowych ziaren sprowadzanych z różnych stron świata, wybieranych przez certyfikowanego Q Gradera. Palarnia Kawy to mini laboratorium, gdzie będzie można zobaczyć cały proces pracy z kawowym ziarnem od wypalania w małym, tradycyjnym piecu, przez tworzenie mieszanek (tak zwanych blendów) po zaparzanie. Tutaj będzie się można nauczyć różnych sposobów parzenia kawy tak, by wydobyć pełnię jej aromatu a także poznać pod okiem specjalisty procedurę cuppingu stosowaną do oceny jakości i smaku kawy.

  • W chacie Rybka poznamy różne metody przygotowywania posiłków z ryby. Będą ryby smażone, gotowane, w zalewie. Nauczymy także chętnych, jak ryby filetować i przygotować do zjedzenia.

 

  • W chacie Pyza poznamy metody przygotowania pierogów i makowych klusek, naleśników czy racuchów. Odwiedzający nas goście będą mieli możliwość samodzielnego zagniecenia prawdziwego makaronu z mąki i jajek, wałkowania go, przygotowania do ugotowania i doprawienia np. najprostszym sosem z ziół i oliwy czy wyszukanym farszem.

 

  • Gąska to chata, gdzie swoje królestwo mają posiłki przygotowywane z mięsa drobiowego. Tutaj będzie można przypomnieć sobie, jak smakuje kurczak chowany na otwartej przestrzeni i na trawie, a także posmakować kaczki przygotowanej w różny, ale prosty sposób np. rosół z dzikiej kaczki czy pieczone kacze piersi. Ukoronowaniem smaku może być pieczona gęś, której symbol występuje w logo Folwarku i ten posiłek jest daniem koronnym Folwarku. Będziemy smakować gęsi tradycyjnych – polskich: kołudzkiej i rypińskiej. Nie zabraknie także dzikiego ptactwa: kuropatw, bażantów czy perliczek.

 

  • Chata Prażonka i Czulent to powrót do tradycyjnych dań jednogarnkowych, przygotowywanych w bardzo prosty sposób, a wyśmienitych razem ze zsiadłym mlekiem z mleka niepasteryzowanego czy maślanką ze świeżego masła. Przy tej chacie będzie można wspólnie biesiadować przy ognisku na otwartej przestrzeni.

 

  • Chata z Rożnem to miejsce dla wszystkich, którzy uwielbiają grillowanie mięsa, kiełbasę, krupnioki, golonki, grillowany chleb i warzywa. To wszystko będzie można samemu przygotować i zjeść popijając żywym, niepasteryzowanym piwem.


Wszyscy uczestnicy imprez przygotowywanych w Folwarku Kamyk są zaproszeni do tego, by aktywnie włączać się w przygotowywanie serwowanych tu dań. Nasi Goście będą mogli przypomnieć sobie, jak w naturalny sposób cieszyć się z dobrego jedzenia. Zamierzamy także pomóc młodym osobom w nauce przygotowywania posiłków organizując dla nich tematyczne kursy.

Zmień kategorię

Dojazd do obiektu

Folwark Kamyk
Kamyk,ul.Strażacka 38
Wyświetl większą mapę

Komentarze

Dodaj komentarz

Lista komentarzy jest obecnie pusta.
Dodaj komentarz