Folwark Kamyk - skansen z tradycyjnym wiejskim jedzeniem
Kiedyś każde dziecko mogło obserwować w domu jak mama i babcia własnoręcznie przygotowują tradycyjne potrawy, pieką chleb, wędzą mięso… w naturalny sposób ludzie uczyli się, jak to robić i mogli wybierać czy w przyszłości chcą sami przygotowywać swoje posiłki czy kupować gotową żywność.
Dziś nasze dzieci nie mają już tego wyboru, bo dla nich opcja samodzielnego przygotowywania żywności już nie jest dostępna. Wszystko kupujemy w sklepach, niewiele osób potrafi samodzielnie zrobić najprostsze produkty jak chleb czy makaron i nie mają gdzie się tego nauczyć, bo nikt już tego nie robi. Folwark Kamyk powstał po to, by wypełnić tę lukę, ochronić naszą tradycyjną polską kuchnię, której kultywowanie jest dziś zagrożone, stworzyć możliwość uczenia się, jak przygotowywać żywność w naturalny sposób - poprzez obserwowanie tego procesu i aktywne włączanie się do niego
Folwark Kamyk jest to skansen z tradycyjnym, wiejskim jedzeniem. Przygotowaliśmy chaty o nietypowym wyglądzie i budowie, w których będą prezentowane tradycyjne posiłki, przygotowywane w bardzo prosty sposób. Nasi goście będą mogli aktywnie uczestniczyć od początku do końca w procesie powstawania zapomnianych posiłków, takich jak: tradycyjny chleb, podpłomyk, masło, ser, konfitury, kiszone warzywa, wędzone ryby, mięsa i wędliny, pierniki, ciasta, kawa.
Wraz z chatami powstaje infrastruktura wypoczynkowa dla rodzin do aktywnego spędzania wolnego czasu, łącznie z placem zabaw dla dzieci. Skansen czynny będzie od piątku do niedzieli
W Folwarku jest zwierzyniec. Swój dom mają tutaj zwierzęta typowo wiejskie takie jak kury, gęsi, kozy i świnie, a także psy i koty.
Doskonała atrakcja dla dzieci, które nie miały wcześniej możliwości przebywania na wsi. A
dla tych, którzy je znają zwierzyniec w swojej zagrodzie posiada również alpaki i pawie.
Dane teleadresowe i więcej informacji tutaj