Nie wiesz jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw mam dla Ciebie pomysł.
Mam coś pomysłowego na tę okazję - GOFRY WARZYWNE. Dzieci, ku zaskoczeniu swoich rodziców, bardzo chętnie zajadały się tą wytrawną alternatywą dla słodkich gofrów.
Zachęcam do zaangażowania dzieci w pomoc - na pewno chętnie wybiorą ulubione warzywa i pomogą na każdym etapie.
Zatem do dzieła!
Składniki:
- cukinia 1/3 szt.
- papryka 1/4 szt.
- marchewka mała 1 szt.
Łącznie 100g dowolnych warzyw. Świetnie sprawdzi się również korzeń pietruszki, ziemniaki, pieczarki, brokuły, czy szparagi.
- 3 jajka
- siemię lniane 2 łyżki
- mąka pszenna 80g
- koperek/szczypiorek/pietruszka zielona lub rukola
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, papryka słodka mielona, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
Przygotowanie:
Nagrzać gofrownicę lub piekarnik - na sylikonowe foremki do gofrów. Cukinie i paprykę zetrzeć na grubych oczkach, marchew na najmniejszych. Całość posolić, po chwili odcisnąć całą wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię, poszatkowaną zieleninę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać, ciasto powinno być gęste. Nakładać do gofrownicy i piec ok. 6-8min (lub 15-20min w piekarniku). Gotowe gofry zostawić do wystudzenia. Z przepisu wyszło 5 gofrów.
Takie wytrawne gofry smakują wyśmienicie z sosem tza-tzyki (jogurt grecki wymieszany z czosnkiem i potartym ogórkiem), keczupem lub serkiem kanapkowym. Można je zabrać ze sobą wszędzie - na plac zabaw, na ogródek, piknik i do samochodu, jako przekąskę.
Do gofrów polecam domową, cytrynową lemoniadkę. Dobra na każdą pogodę.
Smacznego!