Oto jeden z najlepszych przepisów na jesienne placuszki! Są pełne koloru, smaku i aromatu.
Potrawy z dyni to w sezonie jesienno- zimowy dobry pomysł na wzmocnienie organizmu. Pankajki dyniowe to proste przepisy z dyni.
Dużo dyni i dowolne dodatki - czyli to co jesienne tygryski lubią najbardziej.
Przepis całkiem prosty, a składniki powinny być w Twojej lodówce nawet dziś.
Co potrzebujesz na potrawy z dyni? ( porcja dla całej rodzinki)
- 150g puree z dyni
- 150g kefiru
- 150g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 jajko
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- łyżeczkę cynamonu
- łyżeczkę miodku
- niewielka ilość oleju do smażenia
Jak się za to zabrać?
Puree, kefir i jajko wymieszać razem, dodać mąkę, pdp, cynamon i miód. Dobrze razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto musi być bardzo gęste, i wtedy można formować małe placuszki i smażyć.
Gotowe !
Dodatki dowolne, polecam troszkę owoców, jogurt grecki lub niewielką ilość miodku lub cukry pudru.
Dlaczego warto dodać dynię?
Oczywiście oprócz tego, że ma dużo właściwości odżywczych, mało kalorii i nadaje piękny kolor! To jeszcze dlatego, iż poprzez jej dodanie zmniejsza się ilość kalorii, a placuszków wychodzi więcej. Można powiedzieć, że dynia zastępuje jakąś część mąki. Panekajki dyniowe to niewątpliwie proste przepisy z dyni należące do najsmaczniejszych przepisów potrawy z dyni.
Smacznego!