Dziś proponuję szybki krem czekoladowy właśnie na bazie dyni.
Czekoladowy krem dyniowy to krem z dyni
Pasuje zarówno do pieczywa, wafli ryżowych, jak i owsianki.
Składniki, które potrzebujesz na krem dyniowy:
- 200g upieczonej dyni lub gotowego puree
- ok. 80-100g daktyli suszonych
- 2-4 łyżeczki kakao prawdziwe (ilość zależy od tego jak bardzo czekoladowe rzeczy lubisz, zawsze można dodać więcej)
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie na krem dyniowy:
Suszone daktyle zalać wrzątkiem w miseczce na około 30min, to spowoduje że lepiej będzie je zblendować. Do wysokiego naczynia przełożyć obraną dynię, daktyle (bez wody, w której się moczyły), kakao i roztopione masło. Całość dobrze zmiksować. Przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce przez kilka dni i krem dyniowy gotowy.
Z podanej porcji wychodzi słoiczek pojemności ok. 300ml.
Ten krem dyniowy, dzięki zawartości dyni zawiera dużo mniej tłuszczu niż inne kremy, które powstają na bazie orzechów, czy awokado. Dlatego też można go spożywać bez większych obaw o sylwetkę, a jednocześnie rozkoszować się czekoladowym smakiem.
A tłuszcz można zjeść pod inna postacią w ciągu dnia. Myślę, że krem dyniowy to fajna alternatywa dla domowych czekoladowych kremów.
Jak zawsze polecam!